Modalitati prin care poti renunta la mancatul pe baza de stres

Daca esti genul de femeie ale carei emotii ii influenteaza modul in care mananca, atunci realizezi si tu ca, pentru tine, mancarea nu este doar “mancare”. Este o modalitate de a te vindeca, de a te lupta cu sentimentele negative sau de a te bucura de momentele fericite ale vietii. O cupa de inghetata sau un burger monstruos au tendinta sa ofere uneori mai mult confort decat alte lucruri.

Din pacate, consumul emotional al alimentelor este strans legat de tendintele de obezitate. Dupa cum stii, obezitatea poate conduce la o serie de boli, precum si slabi logica mintii. Pe termen lung, sa iti risti astfel sanatatea nu merita, mai ales pentru scurte momente in care te simti bine ca mananci ceva ce nu ar trebui sa mananci. Deci, daca esti vinovata de acest “consum emotional” al alimentelor, este timpul sa iti schimbi aceste obiceiuri nesanatoase. Iata cateva modalitati care te vor ajuta sa faci acest lucru!

Permite-ti sa simti aceste emotii!
Situatiile stresante te pot determina uneori sa iti blochezi sentimentele reale pe care le ai in legatura cu o situatie si astfel sa cauti confort in mancare. Daca vrei sa renunti la mancatul pe baza de stres, trebuie sa incepi sa iti recunosti sentimentele.Tristetea, inima franta,anxietatea- indiferent ce simti, permite-ti sa simti complet acele lucruri. In acest fel, te vei putea ocupa mai bine asupra emotiilor pe care le simti la un anumit moment dat, in loc sa te bazezi pe mancare pentru a te simti mai bine.

Accepta-te pe tine insati
Prin acceptarea propriei persoane, oricum ai fi tu, vei elimina majoritatea problemelor legate de mancatul emotional. Cu cat te privesti printr-o lumina proasta, cu atat vei fi mai agitat. Acest lucru conduce la randul lui la niveluri ridicate de stres si depresie. Iar atunci cand te vei simti, din diferite motive, anxioasa, te vei intoarce la mancare pentru a te simti mai bine si pentru a iti bloca sentimentele. Asadar, al doilea pas in acest process este sa fii cinstita cu propria persoana si sa iti accepti propria individualitate si faptul ca esti diferita de persoanele din jurul tau.

Chiar iti este foame?
S-ar putea sa ai nevoie de ceva timp pentru a intelege importanta celor doua puncte de mai sus si a le implementa in viata ta. Intre timp, atunci cand vei simti brusc foame sau ti se va face dor sa rontai ceva, aplica “testul broccoli”. Imagineaza-ti ca in fata ta se afla o farfurie cu broccoli si pune-ti acum intrebarea daca chiar iti este foame. Daca raspunzi afirmativ, inseamna ca da, chiar iti este foame. Daca nu, tocmai erai pe cale de a cauta scurta senzatie de multumire in niste calorii inutile.

Indeplinind acesti pasi, poti ajunge treptat sa renunti la acest obicei prost pentru sanatatea ta.